ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА

Зеленчуците са неизменна част от менюто на съвременната кухня. В комбинация с предложения пълнеж, зеленчуците се превръщат в едно леко ястие, което може да бъде сервирано и като безмесно основно ястие, но може да бъде и интересно предястие, салата или пък мезе за добре охладено питие.

Необходими продукти:

3-4 ДЪЛГИ ТЪНКИ ПАТЛАДЖАНА (НАРЯЗАНИ НА КРЪГЧЕТА С ДЕБЕЛИНА ОКОЛО 1 СМ.), 7-8 ПЕЧЕНИ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ, 600 ГР ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА, 400 ГР ИЗВАРА, 125 ГР КРЕМА СИРЕНЕ, 1-2 СТРЪКА КОПЪР, 3-4 СТРЪКА МАГДАНОЗ, 2 (20 гр) ЖЕЛАТИН, СОЛ НА ВКУС, 2-3 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН, 2-3 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ОЛИО.

Начин на приготвяне:

НАРЯЗАНИТЕ ПАТЛАДЖАНИ ГИ ОСТАВЯМЕ ЗА 20 МИНУТИ В ПОДСОЛЕНА ВОДА, ЗА ДА СЕ МАХНЕ ГОРЧИВИНАТА. СЛЕД ТОВА ГИ ИЗМИВАМЕ ПОД ТЕЧАЩА СТУДЕНА ВОДА И ГИ ПОДСУШАВАМЕ С ДОМАКИНСКА ХАРТИЯ. ИЗПИЧАМЕ ПАТЛАДЖАНИТЕ НА СКАРА ИЛИ В СУХ ТЕФЛОНОВ ТИГАН, СЛЕД ТОВА ГИ ПОРЪСВАМЕ ОЛИОТО И ГИ РАЗБЪРКВАМЕ. ПРИГОТВЯМЕ СИ ПЪЛНЕЖА, КАТО В ДЪЛБОКА КУПА СМЕСВАМЕ (КАКТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ОТ СНИМКИТЕ "СТЪПКА ПО СТЪПКА") ЗАКВАСЕНАТА СМЕТАНА СЪС ИЗВАРАТА, КРЕМА СИРЕНЕТО, СИТНО НАРЯЗАНИЯ КОПЪР И МАГДАНОЗ, ПРЕСОВАНИТЕ СКИЛИДКИ ЧЕСЪН И СОЛ НА ВКУС. ПРЕДИ ДА ПРИБАВИМ ЖЕЛАТИНА ГО РАЗТВАРЯМЕ В 100 МЛ СТУДЕНА ВОДА И ГО РАЗГРЯВАМЕ НА ВОДНА БАНЯ, СЛЕД ТОВА ГО ПРИБАВЯМЕ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ ПРОДУКТИ И РАЗБЪРКВАМЕ ДО ЕДНОРОДНА СМЕС. СТЕНИТЕ И ДЪНОТО НА СТЪКЛЕНА КУПА С ГОЛЕМИНА 23 СМ И ДЪЛБОКА 10 СМ ПОКРИВАМЕ С ФОЛИО ЗА СВЕЖО СЪХРАНЕНИЕ ТАКА, ЧЕ ДА СТЪРЧАТ КРАИЩАТА МУ ИЗВЪН КУПАТА. НА ДЪНОТО СЛАГАМЕ НЯКОЛКО РОЗИЧКИ НАПРАВЕНИ ОТ ПЕЧЕНИТЕ ЧУШКИ И ОКОЛО ТЯХ ПОДРЕЖДАМЕ ПЛЪТНО ПАТЛАДЖАНИТЕ. ПО СТЕНИТЕ НА КУПАТА РЕДИМ ОТНОВО ПАТЛАДЖАНИ, КАТО ГИ ЗАСТЪПВАМЕ, СЛЕД ТОВА РЕДИМ НАРЯЗАНИ НА ГОЛЕМИ ЛЕНТИ ЧУШКИТЕ. СЛЕД ТОВА ИЗСИПВАМЕ ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА АРОМАТНАТА СМЕС, ЗАРАВНЯВАМЕ И ОТГОРЕ ПОКРИВАМЕ С ОСТАНАЛИТЕ ПАТЛАДЖАНИ. ПОКРИВАМЕ С ФОЛИОТО И ОСТАВЯМЕ В ХЛАДИЛНИКА ЗА ОКОЛО 4-5 ЧАСА ДА СТЕГНЕ. СЛЕД ТОВА ОБРЪЩАМЕ ВЪРХУ ПОДХОДЯЩА ЧИНИЯ, МАХАМЕ ФОЛИОТО И СЕРВИРАМЕ. СТАВА НЕВЕРОЯТНА ВКУСОТИЙКА. ИДЕЯТА ВИДЯХ ПРЕДИ ГОДИНА ОТ ТЕЛЕВИЗИОННО ПРЕДАВАНЕ И РЕШИХ ДА Я ИЗМАЙСТОРЯ, НО НЕ КАКТО В ТЕХНИЯ СЛУЧАЙ С ТИКВИЧКИ, ПАТЛАДЖАН И ЧУШКИ, АМИ САМО С ЧУШКИ И ПАТЛАДЖАН И ПРОМЕНИХ ПРОПОРЦИИТЕ НА АРОМАТНИЯ ПЪЛНЕЖ РЕЗУЛТАТА Е НА ЛИЦЕ. СТАВА НЕ САМО МНОГО КРАСИВО, НО И МНОГО ВКУСНО. ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ. ДА ВИ Е СЛАДКО.

Стъпка 1


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4763
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Стъпка 2


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4764
НАРЯЗАНИТЕ ПАТЛАДЖАНИ ГИ ОСТАВЯМЕ ЗА 20 МИНУТИ В ПОДСОЛЕНА ВОДА, ЗА ДА СЕ МАХНЕ ГОРЧИВИНАТА. СЛЕД ТОВА ГИ ИЗМИВАМЕ ПОД ТЕЧАЩА СТУДЕНА ВОДА И ГИ ПОДСУШАВАМЕ С ДОМАКИНСКА ХАРТИЯ

Стъпка 3


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4765
ИЗПИЧАМЕ ПАТЛАДЖАНИТЕ НА СКАРА ИЛИ В СУХ ТЕФЛОНОВ ТИГАН, СЛЕД ТОВА ГИ ПОРЪСВАМЕ ОЛИОТО И ГИ РАЗБЪРКВАМЕ

Стъпка 4


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4766
ПРИГОТВЯМЕ СИ ПЪЛНЕЖА, КАТО В ДЪЛБОКА КУПА СМЕСВАМЕ ЗАКВАСЕНАТА СМЕТАНА СЪС ИЗВАРАТА, КРЕМА СИРЕНЕТО

Стъпка 5


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4767
СИТНО НАРЯЗАНИЯ КОПЪР И МАГДАНОЗ

Стъпка 6


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4768
ПРЕСОВАНИТЕ СКИЛИДКИ ЧЕСЪН И СОЛ НА ВКУС

Стъпка 7


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4769
ПРЕДИ ДА ПРИБАВИМ ЖЕЛАТИНА ГО РАЗТВАРЯМЕ В 100 МЛ СТУДЕНА ВОДА И ГО РАЗГРЯВАМЕ НА ВОДНА БАНЯ, СЛЕД ТОВА ГО ПРИБАВЯМЕ КЪМ ОСТАНАЛИТЕ ПРОДУКТИ И РАЗБЪРКВАМЕ ДО ЕДНОРОДНА СМЕС

Стъпка 8


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4770
СТЕНИТЕ И ДЪНОТО НА СТЪКЛЕНА КУПА С ГОЛЕМИНА 23 СМ И ДЪЛБОКА 10 СМ ПОКРИВАМЕ С ФОЛИО ЗА СВЕЖО СЪХРАНЕНИЕ ТАКА, ЧЕ ДА СТЪРЧАТ КРАИЩАТА МУ ИЗВЪН КУПАТА.

Стъпка 9


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4771
РЕЖЕМ НА ДВЕ ПО ДЪЛЖИНА ЧУШКА И НАВИВАМЕ, ТАКА ПОЛУЧАВАМЕ РОЗИЧКА

Стъпка 10


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4772
НА ДЪНОТО СЛАГАМЕ НЯКОЛКО РОЗИЧКИ НАПРАВЕНИ ОТ ПЕЧЕНИТЕ ЧУШКИ

Стъпка 11


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4773
ОКОЛО ТЯХ ПОДРЕЖДАМЕ ПЛЪТНО ПАТЛАДЖАНИТЕ

Стъпка 12


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4774
ПО СТЕНИТЕ НА КУПАТА РЕДИМ ОТНОВО ПАТЛАДЖАНИ, КАТО ГИ ЗАСТЪПВАМЕ. СЛЕД ТОВА РЕДИМ НАРЯЗАНИ НА ГОЛЕМИ ЛЕНТИ ЧУШКИТЕ

Стъпка 13


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4775
СЛЕД ТОВА ИЗСИПВАМЕ ВЪВ ВЪТРЕШНОСТТА АРОМАТНАТА СМЕС, ЗАРАВНЯВАМЕ

Стъпка 14


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4776
ОТГОРЕ ПОКРИВАМЕ С ОСТАНАЛИТЕ ПАТЛАДЖАНИ. ПОКРИВАМЕ С ФОЛИОТО И ОСТАВЯМЕ В ХЛАДИЛНИКА ЗА ОКОЛО 4-5 ЧАСА ДА СТЕГНЕ.

Стъпка 15


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-4777
СЛЕД ТОВА ОБРЪЩАМЕ ВЪРХУ ПОДХОДЯЩА ЧИНИЯ, МАХАМЕ ФОЛИОТО И СЕРВИРАМЕ.

Стъпка 16


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-6312

ГОТОВА ЗА ХАПВАНЕ

Стъпка 17


ЗЕЛЕНЧУКОВА ШАРЛОТА-Стъпка-6966

ПАРЧЕНЦЕ В БЛИЗЪК ПЛАН