ПИЛЕ С КАРТОФИ И БЯЛО ВИНО НА ФУРНА

Има ястия, които са част от всяка кухня и въпреки, че са изключително популярни са обичани като изтънчени специалитети. Едно от тези ястия е ПИЛЕТО С КАРТОФИ  в моя случай в комбинация с бяло вино, мащерка и чесън. Вкуса и аромата на тази комбинация е неустоима, а картофките от бялото вино се топят в устата. Освен това ястието се приготвя ИЗВЪНРЕДНО ЛЕСНО-ПРОСТО СЕ ИЗПИЧА ВЪВ ФУРНАТА.

Необходими продукти:

около 1 кг и 500 гр пиле,1 кг и 500 гр картофи ,4-5 супени лъжици краве масло,3-4 скилидки чесън,300 мл бяло вино, 1 чаена лъжица суха мащерка,сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Измивате картофите, обелвате ги и ги нарязвате на едри парчета. Изсипвате картофите в голяма тава и ги посолявате на вкус, поръсвате с мащерка, нарязвате 1-2 скилидки чесън и ги разбърквате добре с ръка, така че всички картофи да се овкусят. Върху тях разпределяте голяма част от кравето масло, като го нарежете на дребни парченца. Измивате пилето добре, след което го намазвате с масло. Посипвате със сол и мащерка по цялото пиле и го разтривате хубаво. В самото пиле пускате парченце масло и 1-2 нарязани на парченца скилидки чесън (ако обичате аромата на чесън). Поставяте овкусеното пиле върху картофите (както може да видите от снимките "стъпка по стъпка"), изсипвате виното и около 200 мл вода. Покривате цялата тава с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за един час. След като мине един част махате фолиото и оставяте ястието да се запече без фолио, докато остане на мазнина и пилето хване златиста коричка. СТРАХОТНА ВКУСОТИЙКА . ОТ ВИНОТО КАРТОФИТЕ СЕ ТОПЯТ В УСТАТА ,ОТ ЧЕСЪНА И МАЩЕРКАТА АРОМАТА Е НЕВЕРОЯТЕН. ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ. ДА ВИ Е СЛАДКО.

Стъпка 1


ПИЛЕ С КАРТОФИ И БЯЛО ВИНО НА ФУРНА -Стъпка-1464
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Стъпка 2


ПИЛЕ С КАРТОФИ И БЯЛО ВИНО НА ФУРНА -Стъпка-1465
НАРЯЗВАМЕ КАРТОФИТЕ НА ЕДРИ ПАРЧЕТА,НАРЯЗВАМЕ 1-2 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН,ПОСОЛЯВАМЕ,НАРЪСВАМЕ С МАЩЕРКА И РАЗБЪРКВАМЕ ХУБАВО

Стъпка 3


ПИЛЕ С КАРТОФИ И БЯЛО ВИНО НА ФУРНА -Стъпка-1466
СЛАГАМЕ ОТ ГОРЕ ПАРЧЕНЦА МАСЛО

Стъпка 4


ПИЛЕ С КАРТОФИ И БЯЛО ВИНО НА ФУРНА -Стъпка-1467
НАМАЗВАМЕ ПИЛЕТО С МАСЛО,НАРЪСВАМЕ ГО НАВСЯКЪДЕ С МАЩЕРКА ,СОЛ НА ВКУС И ГО РАЗТРИВАМЕ ХУБАВО

Стъпка 5


ПИЛЕ С КАРТОФИ И БЯЛО ВИНО НА ФУРНА -Стъпка-1468
СЛАГАМЕ 1-2 СКИЛИДКИ ЧЕСЪН И ПАРЧЕНЦА МАСЛО ВЪТРЕ В ПИЛЕТО

Стъпка 6


ПИЛЕ С КАРТОФИ И БЯЛО ВИНО НА ФУРНА -Стъпка-1469
СЛАГАМЕ ПИЛЕТО ПРИ КАРТОФИТЕ И ЗАЛИВАМЕ С БЯЛОТО ВИНО И ВОДАТА

Стъпка 7


ПИЛЕ С КАРТОФИ И БЯЛО ВИНО НА ФУРНА -Стъпка-1470
ПОКРИВАМЕ С ФОЛИО И ПЕЧЕМ В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА ФУРНА НА 180 ГРАДУСА .СЛЕД 1 ЧАС СЕ МАХА ФОЛИОТО И СЕ ДОПИЧА БЕЗ ФОЛИО ,ДОКАТО ОСТАНЕ ЯСТИЕТО НА МАЗНИНА И ПИЛЕТО ХВАНЕ ЗЛАТИСТА КОРИЧКА

Стъпка 8


ПИЛЕ С КАРТОФИ И БЯЛО ВИНО НА ФУРНА -Стъпка-1471
ГОТОВО ОПЕЧЕНО