КАТМИ НА САЧ

 До ден днешен помня голямата тенджера, в която баба забъркваше тестото, почернелият и опушен сач, на който ги печеше, огромната купчина парещи катми намазани с масло, вкуса на домашното сладко, сирене… Катмите са безпорно една от най-обичаните закуски, а така приготвени определено ги обожавам аз и моето семейство.

Необходими продукти:

ЗА 6-7 БРОЯ : 300 ГР БРАШНО, 600 МЛ ТОПЛА ВОДА, 15 ГР МАЯ, ЩИПКА СОЛ, ЩИПКА ЗАХАР, 1 ЖЪЛТЪК,5-6 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ОЛИО, МАСЛО ЗА НАМАЗВАНЕ.

Начин на приготвяне:

В ПОДХОДЯЩА ДЪЛБОКА КУПА СЕ РАЗМИВА МАЯТА В ТОПЛАТА ВОДА И КЪМ НЕЯ БЕЗ ДА СЕ ЧАКА ДА ВТАСА СЕ ПРИБАВЯТ БРАШНОТО, СОЛТА И ЗАХАРТА. РАЗБЪРКВА СЕ ВСИЧКО ДОБРЕ, КАТО ТЕСТОТО, КОЕТО СЕ ПОЛУЧАВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ГЪСТО КАТО БОЗА. ОСТАВЕТЕ ГО ДА ВТАСА, ДОКАТО УДВОИ ОБЕМА СИ. ЗАГРЕЙТЕ САЧА И С ПАРЧЕ ЯБЪЛКА (КАКТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ОТ СНИМКИТЕ "СТЪПКА ПО СТЪПКА") ПОТОПЕНО В МАЗНИНА В КОЯТО СТЕ РАЗБИЛИ ЖЪЛТЪКА, МАЖЕТЕ САЧА, КАТО ПОВТАРЯТЕ НАМАЗВАНЕТО ЗА ВСЯКА КАТМА. С ЧЕРПАК СИПВАЙТЕ ОТ СМЕСТА В ГОРЕЩИЯ И НАМАЗАН САЧ, КАТО ДЕБЕЛИНАТА ДА НЕ БЪДЕ ПО МАЛКО ОТ 4-5 ММ. КОГАТО КОРАТА НЯМА СУРОВО ТЕСТО ПО КРАИЩАТА И СТАНЕ НА МЕСТА НА ШУПЛИ, ВНИМАТЕЛНО С ЛОПАТКА ОТЛЕПЕТЕ И ОБЪРНЕТЕ ДА СЕ ЗАПЕЧЕ И ОТ ДРУГАТА СТРАНА. ВЕДНАГА НАМАЖЕТЕ С МАСЛО ГОТОВИТЕ КАТМИ. СЕРВИРАЙТЕ СЪС СИРЕНЦЕ ИЛИ СЛАДКО. СТАВАТ НЕВЕРОЯТНИ НА ВКУС. ПРОБВАЙТЕ И СПОДЕЛЕТЕ. ДА ВИ Е СЛАДКО.

Стъпка 1


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4545
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

Стъпка 2


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4546
В ПОДХОДЯЩА ДЪЛБОКА КУПА СЕ РАЗМИВА МАЯТА В ТОПЛАТА ВОДА

Стъпка 3


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4547
КЪМ НЕЯ БЕЗ ДА СЕ ЧАКА ДА ВТАСА СЕ ПРИБАВЯТ БРАШНОТО, СОЛТА И ЗАХАРТА

Стъпка 4


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4548
РАЗБЪРКВА СЕ ВСИЧКО ДОБРЕ, КАТО ТЕСТОТО, КОЕТО СЕ ПОЛУЧАВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ГЪСТО КАТО БОЗА. ОСТАВЕТЕ ГО ДА ВТАСА, ДОКАТО УДВОИ ОБЕМА СИ.

Стъпка 5


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4549
ВЕЧЕ ВТАСАЛО

Стъпка 6


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4550
РАЗБЪРКАЙТЕ ЖЪЛТЪКА С ОЛИОТО

Стъпка 7


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4551
ЗАГРЕЙТЕ САЧА И С ПАРЧЕ ЯБЪЛКА ПОТОПЕНО В МАЗНИНА В КОЯТО СТЕ РАЗБИЛИ ЖЪЛТЪКА, МАЖЕТЕ САЧА, КАТО ПОВТАРЯТЕ НАМАЗВАНЕТО ЗА ВСЯКА КАТМА

Стъпка 8


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4552
С ЧЕРПАК СИПВАЙТЕ ОТ СМЕСТА В ГОРЕЩИЯ И НАМАЗАН САЧ, КАТО ДЕБЕЛИНАТА ДА НЕ БЪДЕ ПО МАЛКО ОТ 4-5 ММ

Стъпка 9


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4553
КОГАТО КОРАТА НЯМА СУРОВО ТЕСТО ПО КРАИЩАТА И СТАНЕ НА МЕСТА НА ШУПЛИ, ВНИМАТЕЛНО С ЛОПАТКА ОТЛЕПЕТЕ И ОБЪРНЕТЕ ДА СЕ ЗАПЕЧЕ И ОТ ДРУГАТА СТРАНА

Стъпка 10


КАТМИ НА САЧ -Стъпка-4554
ВЕДНАГА НАМАЖЕТЕ С МАСЛО