Кълцано кьопоолу

От всички вариации на кьопоолу тази ми е най-любимата. Накълцано, а не смляно. Всички знаем, че кьопоолуто е една разкошна лятна салата и сега му е времето да си отядем на пресни зеленчуци. Рецептата няма точни мерки. Вкъщи го обичаме с преобладаващ аромат и вкус на печената чушка. Всеки може да си го направи според собствения си вкус. 

Необходими продукти:

2-3 изпечени патладжана
7-8 печени чушки (доста са, но го предпочитам с повече)
2-3 скилидки чесън
6-7 стръка магданоз (нарязан на ситно)
40-50 мл олио,
оцет и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Изпичам патладжаните (в моя случай в домашни условия върху застлана хартия на 200 градуса във фурната за 20-25 минути или до пълно омекване). Оставям след това да се охладят. Обелих ги и ги сложих в гевгир да се оцедят. Чушките също изпекох и обелих. Започвам сглобяването, като накълцвам чушките и патладжаните на едри парченца. В подходящ дълбок съд изсипвам нарязаните зеленчуци. Към тях добавям пресованите скилидки чесън и ситно нарязания магданоз. Овкусявам с подправките. И сега, както обикновенно казвам, идва най-трудното... Оставям кьопоолуто да почине поне за 2-3 часа, за да могат всички вкусове добре да се смесят. Да ви е сладко!

Стъпка 1


Кълцано кьопоолу-Стъпка-8211

Необходими продукти, но рецепта няма точни мерки, което е най-хубавото. Всеки може да си я направи според собствения вкус.

Стъпка 2


Кълцано кьопоолу-Стъпка-8212

Изпичам патладжаните (в моя случай в домашни условия върху застлана хартия на 200 градуса във фурната за 20-25 минути или до пълно омекване).

Стъпка 3


Кълцано кьопоолу-Стъпка-8213

Оставям след това да се охладят. Обелих ги и ги сложих в гевгир да се оцедят.

Стъпка 4


Кълцано кьопоолу-Стъпка-8214

Чушките също изпекох и обелих. Започвам сглобяването, като накълцвам чушките и патладжаните на едри парченца.

Стъпка 5


Кълцано кьопоолу-Стъпка-8215

В подходящ дълбок съд изсипвам нарязаните зеленчуци. Към тях добавям пресованите скилидки чесън и ситно нарязания магданоз. Овкусявам с подправките. И сега, както обикновенно казвам, идва най-трудното... Оставям кьопоолуто да почине поне за 2-3 часа, за да могат всички вкусове добре да се смесят.