Бананов кекс с орехи и шоколад

Вдъхновена от зимата, реших да направя този бананов кекс с орехи и шоколад. Това е сезонът, в който не разполагаме с кой знае какво изобилие от плодове. Затова е добре да ползваме пълноценно тези, които са налични. 😋Цялата къща ухае на банан, орехи, шоколад и масло 😋 Вкусът му е истинска наслада за небцето!

Необходими продукти:

3-4 банана (без обелките)
2 яйца (L)
200 гр захар
100 гр масло
10 гр бакпулвер
40 гр какао
180 гр брашно
50 гр шоколадови капки
около 100 гр орехи

Начин на приготвяне:

В купа с помощта на вилица намачквам бананите на каша, след което слагам яйцата,разтопеното масло, което не трябва да е много топло и разбърквам с миксер за секунди.След това дабавям захарта и продължавам да бъркам с миксера, докато максимално се разтопи захарта. В отделна купа пресявам брашното, бакпулвера и какаото. Разбърквам и започвам при непрекъснато разбъркване да добавям към течната смес. След това добавям шоколадовите капки към сместа и отново разбърквам. Сместа за кекса изсипвам в продълговата формичка с размер 30см/11см. Дъното и стените на формичката предварително се покриват с хартия за печене. Нарязвам орехите на едри парченца и поръсвам кекса отгоре преди изпичане. Така те запазват своята цялост и се усещат в готовия кекс. Печа в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути, а след това допичам на 200 градуса за около 15 минути. За най-сигурно проверявам дали кексът е изпечен, като го боцна с клечка за зъби или дървено шишче. Ако излезе сухо - кексът е готов. Резултатът е пухкав и ароматен сладкиш, който може да предложите за закуска, следобедна закуска с кафето/чая или пък за десерт. Пробвайте и споделете! Да ви е сладко!

Стъпка 1


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8257

Необходими продукти

Стъпка 2


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8258

В купа с помощта на вилица намачквам бананите на каша,

Стъпка 3


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8260

след което слагам яйцата, разтопеното масло, което не трябва да е много топло и разбърквам с миксер за секунди.

Стъпка 4


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8261

След това дабавям захарта и продължавам да бъркам с миксера, докато максимално се разтопи захарта.

Стъпка 5


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8262

В отделна купа пресявам брашното, бакпулвера и какаото. Разбърквам и започвам

Стъпка 6


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8263

при непрекъснато разбъркване да добавям към течната смес.

Стъпка 7


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8264

След това добавям шоколадовите капки към сместа и отново разбърквам.

Стъпка 8


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8265

Сместа за кекса изсипвам в продълговата формичка с размер 30см/11см. Дъното и стените на формичката предварително се покриват с хартия за печене.

Стъпка 9


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8266

Нарязвам орехите на едри парченца и поръсвам кекса отгоре преди изпичане. Така те запазват своята цялост и се усещат в готовия кекс.

Стъпка 10


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8267

Печа в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути, а след това допичам на 200 градуса за около 15 минути. За най-сигурно проверявам дали кексът е изпечен, като го боцна с клечка за зъби или дървено шишче. Ако излезе сухо - кексът е готов.

Стъпка 11


Бананов кекс с орехи и шоколад-Стъпка-8268

Резултатът е пухкав и ароматен сладкиш, който може да предложите за закуска, следобедна закуска с кафето/чая или пък за десерт. Пробвайте и споделете! Да ви е сладко!